Fa un parell de setmanes es va convocar per part de l’ajuntament una reunió per a exposar el nou Pla d’impuls als barris. Malgrat ser telemàtica, només van assistir una dotzena d’assistents, dels quals la meitat eren membres de l’equip de governs i tècnics municipals adscrits a l’àrea de Participació Ciutadana. Si estimem entre dotze – catorze vocals per cadascun dels sis Consells de barri ja podem concloure que el desinterès per la proposta és evident.

Consells de Barri dinàmics, actius, amb llarga tradició reivindicativa i de servei al seu veïnat, com per exemple el de Mira-sol, han quedat deslluïts i desconnectats del seguiment directe dels projectes que els afecten en aquest mandat, perdent en gran manera la capacitat d’influència municipal que tenien i haurien de tenir per a defensar els interessos de les entitats i veïns als quals representen.

Sens dubte la pandèmia no ha ajudat al seu normal funcionament. Un Consell de Barri necessita això, barri, proximitat, interrelació entre els veïns, presencialitat, etc… i tot això ha estat difícil mantenir-ho durant la pandèmia.

Però l’esperit participatiu de la ciutadania malgrat que la pandèmia ha estat i està viu i present, com s’està posant de manifest aquests dies amb les múltiples iniciatives ciutadanes que han sorgit en diferents parts de Sant Cugat i Valldoreix per a col·laborar en ajuda del poble ucraïnès.

Per tant, les causes d’aquesta situació les hem de buscar en una altra part. Una de les causes ha estat el canvi de periodicitat dels pressupostos participatius que han passat d’anuals a bianuals. Un canvi que al costat de la de ja per si complexa i lenta administració pública ha suposat per a la ciutadania perdre el “fil” entre problema, proposta i solució als quals responien aquest tipus de projectes de proximitat.

D’altra banda, s’ha “decorat” l’activitat dels Consells de Barri amb una falsa participació ciutadana, una participació “artificial” i canalitzada des de l’equip de govern, en la qual després de l’aparença d’involucrar a donar veu directa a la ciutadania s’ha restat pes a les mateixes entitats que representen a conjunts rellevants de veïns i s’ha instrumentat i creat falses adhesions a projectes amb poca i interessada representativitat.

Una actitud aquesta que, d’altra banda, ja ve marcant el tarannà de l’equip de govern en aquest mandat, i és que després de pregonar a so de bombo i platerets les excel·lències de la transparència i de la participació ciutadana ve posant en pràctica just el contrari. Això ho hem vist i patit en primera persona en tots els projectes que ha posat en marxa l’equip de govern, l’Anella Verda, la ZBE, el projecte del Ragull Centre, etc…

Aquest tarannà i manera d’actuar de l’equip de govern ha desenganyat a la ciutadania i les conseqüències ja les veiem en les dinàmiques participatives dels Consells de Barri.

Encara som a temps de revertir aquesta situació, encara que no tinc clar si l’equip de govern estarà per la labor. Si no es reforça el paper representatiu i el protagonisme en la presa de decisions de caràcter local dels Consells de Barri perdrem el gran actiu de mobilització i participació ciutadana que representen, i estarem fent just el contrari al que es pretén, allunyar a la ciutadania del dia a dia de la política local i de proximitat, és a dir, la participació en les decisions pròximes que més afecten el seu dia a dia.

Un trist llegat que amenaça de deixar-nos el tripartit d’esquerres que ens governa.

José Miguel García (@DGarcia_MJ), es vocal de Cs en la EMD de Valldoreix