Sant Cugat és una Smart City. Escoltem això per part de l’Ajuntament a entrevistes, discursos o esdeveniments com el Smart City World Congress que se celebra anualment a Barcelona. El concepte de “ciutat intel·ligent” és força difús, però si fem recerca trobarem que es basa a utilitzar solucions tecnològiques per oferir uns serveis públics més sostenibles i de millor qualitat. Si afirmem ser una ciutat puntera en l’àmbit digital, sorprèn connectar-se per exemple al ple municipal (que se celebra telemàticament per la situació COVID) i comprovar com no s’escolta correctament a molts regidors, les càmeres no funcionen, i l’alcaldessa amb prou feines pot dirigir la sessió correctament per les constants interrupcions tècniques.

Tot i que existeixen iniciatives tecnològiques a la nostra ciutat que funcionen correctament (com ara bé l’encesa automàtica de llums a la nit al carrer amb sensors de moviment), si ho mirem conjuntament sembla que aquest concepte i les seves mesures es fan servir més per “postureo” que per oferir serveis de qualitat als ciutadans. Són molts els veïns de Sant Cugat que pensen que els serveis públics que s’ofereixen no van en línia amb l’alta càrrega impositiva local. I això, ens hauria de preocupar.

David Andrés (@david3cbcnés membre de l’agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat