Fa un parell de mesos, abans de la crisi provocada per la pandèmia, es va presentar un manifest per part del govern municipal contra el canvi climàtic. Aquest va tenir el suport de tots els partits municipals. 

Dos mesos després, tenim a sobre de la taula la proposta d’una ordenança, còpia de la de Barcelona, sobre les zones de baixes emissions i a la qual no ha participat cap partit polític més enllà del govern. A més, a la seva redacció compta amb un espai ampli de sancions per a conductors que no es poden permetre ser “green-friendly”.

Tot i això, no trobo l’ordenança municipal de terrasses que vam començar fa més de 5 anys, tampoc la de l’àrea verda i blava o l’ordenança de circulació de patinets per la ciutat. 

I així podem comptar amb diverses ordenances que estan als llimbs administratius perquè no omplen tants titulars com aquesta. 

On estan les inversions en punts de recàrrega de vehicles elèctrics? I els incentius estatals per a la renovació dels vehicles particulars? I les subvencions de la Generalitat a les indústries automobilístiques?

On estan les inversions en la reducció de la contaminació provocada per les llars que multiplica per 10 el nombre de morts anuals per contaminació respecte a la dels tubs d’escapament?

Amb la que tenim a sobre, ara no és el moment de gravar amb noves despeses als veïns, incomplint les mateixes premisses del manifest original.

Per aquest motiu Cs Sant Cugat, en previsió que el tripartit aprovi l’ordenança per la via ràpida sense comptar amb ningú, sol·licitarem una moratòria d’aplicació de l’ordenança de com a mínim 12 mesos fins que superem la crisi total en la qual estem immersos. 

Aldo Ciprian (@a_ciprian) es Portavoz del Grupo Municipal de Cs en Sant Cugat