Un dels principals avantatges que tenim ara respecte a situacions semblants anys enrere és la capacitat de tractar la informació. Especialment respecte a altres pandèmies com la que va assolir el món el 1918, es calcula que aquella epidèmia de grip va matar al voltant de 40 milions de persones arreu del món, més que les morts produïdes per la Gran Guerra, i ja podem imaginar que aquesta xifra deu ser més petita de la real perquè ja estem veient el complicat que resulta la comptabilització de les víctimes amb les eines actuals, no podem imaginar les complicacions en un món molt menys connectat.
El tractament de la informació ha esdevingut una eina fonamental en el desenvolupament de la nova economia i d’eines que permeten l’anàlisi quasi en temps real de milions de dades puntuals. Ens hem cansat de parlar dels avenços en el tractament de la informació de la Intel·ligència artificial, del Big Data, de la utilització de súper ordinadors, un dels més potents a Europa precisament està instal·lat aquí a Barcelona.
Després de reconèixer que Barcelona i la seva àrea metropolitana, en concret, Sant Cugat i Cerdanyola, són hubs de coneixement tecnològic avançat, on es radiquen importants empreses vinculades al desenvolupament d’aplicacions informàtiques i de solucions globals al tractament de dades, després de saber que un dels elements d’èxit claus en la lluita contra l’actual epidèmia és el reconeixement de patrons, l’establiment de poblacions de risc de contagi per realitzar aïllaments preventius que confinin els possibles afectats en àrees tan petites com sigui possible per tal que l’afectació de l’activitat econòmica no sigui tan greu com a la passada primavera.
Després de sentir, mil i una vegades com el conseller de Polítiques Digitals, el Sr. Puigneró, diu que el futur passa per la digitalització, veiem que, al contrari del que diuen, sols són digitals per malbaratar recursos, per inflar les despeses de l’administració i per crear-ne de paral·leles fora del control parlamentari.
Després de tot això veiem com no hi ha gens d’interès per part del Govern de la Generalitat amb connectar la xarxa sanitària catalana amb la de la resta d’Espanya mitjançant la utilització d’una aplicació informàtica que permet, està demostrat, que es pugui fer un control i seguiment més acurat i eficient de la propagació de l’epidèmia de la COVID 19.
El retard en la utilització de rastrejadors per identificar els possibles casos de persones afectades ha fet que l’evolució de l’epidèmia, en molts casos, sigui més complicada d’aturar.
Siguem sensats, pensem en el bé comú i col·laborem amb la resta d’administracions, utilitzem les eines que s’han desenvolupat i que milloren molt el seu funcionament si inclouen els principals centres demogràfics, i Catalunya ho és. Utilitzem aquesta eina fonamental pel control dels contagis.
Demanem al Govern que agilitzi com més aviat millor la utilització de l’aplicació Radar COVID. Pel bé de tots.
Martí Pachamé (@PachameB) és membre de l’agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat