Aquest mes C’s Sant Cugat presenta una moció en el ple municipal perquè s’apliqui de facto el bilingüisme administratiu en el nostre municipi atenent a la sol·licitud d’una gran part dels veïns de la ciutat que veuen diàriament negat el seu dret a rebre els comunicats municipals i els impresos dels tràmits oficials en castellà – a no ser que ho demanis expressament -. Aquesta desatenció partidista provoca dificultats considerables en la gestió de les obligacions dels contribuents i satura diàriament el departament d’Atenció al Ciutadà de l’ajuntament de Sant Cugat.
El dret a la informació bilingüe en dos dels idiomes oficials de Catalunya està reconegut en l’Estatut de Catalunya i en la Constitució Espanyola i ratificat en sengles sentències del TSJC que anul·len parcialment el Protocol d’Usos Lingüístics de la Generalitat de Catalunya per al sector públic i anul·len diferents protocols d’usos lingüístics que prohibeixen la utilització de la llengua castellana.
La nostra ferma voluntat amb aquesta moció és que la pluralitat de la nostra societat es vegi reflectida en les institucions i que aquest terç de sancugatencs que van néixer fora de Catalunya i el 51% de catalans que, segons les estadístiques de la Generalitat, utilitzen el castellà com a llengua quotidiana, tinguin resposta a les seves necessitats des del nostre ajuntament d’una manera ràpida i que faciliti la seva participació en la gestió dels tràmits municipals.
Però no solament es tracta de rebre la documentació administrativa en els dos idiomes. Un altre exemple és la recent campanya de Pressupostos Participatius iniciada per CDC en la qual es proposa la inversió de 2 milions de € de les arques públiques (pagats amb els impostos de tots) que insta als ciutadans a aportar propostes de millora en el municipi. Tota, absolutament tota la documentació informativa d’aquesta iniciativa està exclusivament en català, fet que pot excloure la participació d’una part important de la societat sancugatenca. Aquesta iniciativa i qualsevol iniciativa que tingui com a objectiu obtenir la màxima participació i col·laboració de la ciutadania han de comptar amb una documentació, com a mínim, en els dos idiomes oficials.
Per tant, aquesta sol·licitud no fa més que ratificar un dret que tenim tots els ciutadans de Catalunya, dret de llei que preval sobre qualsevol reglament o ordenança local. Almenys als països democràtics…
Aldo Ciprian (@a_ciprian) és Portaveu del Grup Municipal de C’s a Sant Cugat