El passat 28 d’abril el Tribunal Suprem va dictar sentència determinant que s’han de despenjar les “estelades” dels espais públics.
No és el primer article que escric sobre aquest tema. Espero que sigui l’última. Ara bé, la diferència rau en què abans el que jo deia era una simple opinió i ara el que dic s’empara en la jurisprudència dictada pel Tribunal Suprem. Això vol dir que l’estelada de la plaça de l’estació, com ja he comentat més d’un cop, s’havia de despenjar.
Les raons segons exposa la sentència són les següents. En primer lloc, l’estelada és una bandera totalment ideològica que només representa a una part de la població, essent així una ensenya partidista. En aquest sentit, la sentència reprodueix el següent: el adjetivo partidista no puede interpretarse dentro de ese contexto constitucional y legal como perteneciente a un partido político, sino simplemente como incompatible con el deber de objetividad y neutralidad de los Poderes Públicos y las Administraciones, en la medida en que estos toman partido por una posición parcial, es decir, no ajustada a ese deber de neutralidad o equidistancia, sino alineada con las pretensiones de un grupo de ciudadanos con inevitable exclusión del resto.Això vol dir que l’Ajuntament de Sant Cugat no està actuant de forma objectiva ni neutral, tal i com exigeix la llei.
A més a més, l’estelada en sí mateixa no té cap valor jurídic, a diferència de la senyera de tots que sí que en té, ja que així ho estableix l’article 8.2 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.És per això, que la sentència del Tribunal Suprem estableix que l’estelada no pertenece a -es decir, no se identifica con- la comunidad de ciudadanos que, en su conjunto, y con independencia de mayorías o minorías, constituye jurídicamente el referente territorial de cualquiera de las Administraciones o Poderes Públicos constituidos en el Estado español, en la Comunidad Autónoma de Cataluña o en la provincia de Barcelona, y por tanto su uso por cualquiera de esas Administraciones o Poderes quiebra el referido principio de neutralidad, siendo notorio que la bandera “estelada” constituye un símbolo de la reivindicación independentista de una parte de los ciudadanos catalanes representados por una parte de los partidos políticos, y sistemáticamente empleado por aquellas fuerzas políticas que defienden esa opción independentista.
Fet aquest petit resum clar i concís sobre què ha dictaminat el Tribunal Suprem, cal concloure afirmant amb base jurídica que l’estelada s’ha de despenjar.
I, si us plau, posin la Senyera de tots.
Carlos Morato (@CarlosMRoig) és membre de l’Agrupació de Joves de C’s a Sant Cugat