Acabem de conèixer les darreres dades de criminalitat a la nostra ciutat i observem, amb satisfacció, com s’ha produït un fort descens del nombre d’actes delictius. El total de denúncies l’any 2020, segons fons del Ministeri de l’interior, han estat un 20% inferiors a les produïdes l’any 2019.

Ciutadans va ser l’únic partit amb presència municipal a Sant Cugat que va denunciar l’any 2018 les serioses mancances que, en matèria de seguretat, patíem i que continuem patint.

La situació, ara fa dos anys, era d’extrema preocupació, ja que el nombre de furts i de delictes havia assolit nivells molt preocupants, l’any 2017 un total de 4.322 i el 2018 un màxim de 4.392, la sensació d’inseguretat, així doncs, era un fet inqüestionable encara que els equips de govern de l’anterior consistori, s’esforcessin a amagar.

Un lleuger increment de la presència policial, aquí s’ha d’agrair especialment l’esforç de la comissaria dels Mossos de la nostra ciutat, àmpliament criticat per representants dels actuals partits al davant del govern de la ciutat, va permetre reduir, el 2019, les dates de criminalitat, però, lluny de caure amb el triomfalisme i satisfacció de l’actual regidor, creiem, fermament, que encara hi ha moltes coses a fer.

Les dades del 2020 no poden tenir una lectura tan plana com la que s’ha fet i pensar que la lluita contra el delicte i l’incivisme a la nostra ciutat s’ha guanyat.

Les dades, tenint en compte que hi ha hagut un període de confinament obligatori pràcticament 3 mesos, continuen sent molt preocupants. L’any 2020 es varen produir 3.319 infraccions penals, d’elles 289 robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions. Donat que hi ha hagut molts mesos d’inactivitat i de controls policials per impedir els moviments de les persones a la nostra comunitat, a la comarca i a la nostra ciutat, continuen sent xifres molt importants i que revelen que les polítiques de seguretat emprades fins ara, són clarament insuficients.

I no serà perquè els contribuents no posem de la nostra part, 6 milions del que paguem amb impostos van a parar a pagar les nòmines dels pocs més de 100 agents de la policia municipal i, per tant, podem exigir que els responsables de la seguretat a la nostra ciutat estiguin més amatents a les necessitats reals de la gent que vivim a Sant Cugat, en seguretat, en civisme i amb el respecte a les normes de tràfic.

A Valldoreix, nucli urbà amb unes característiques clarament diferenciades de la resta del municipi, una mida clarament dissuasiva seria, com van reclamant els veïns des de fa temps, la instal·lació de càmeres de seguretat. S’acaben d’aprovar els pressupostos per l’any 2021 i, un any més, aquesta promesa de l’ajuntament veiem com s’ha tornat a incomplir.

Les dades de la criminalitat l’any 2020, clarament afectades pel fet puntual de la pandèmia que estem patint, no poden ser, de cap de les maneres, un pretexta per no actuar decididament i fer que la seguretat deixi de ser una de les principals preocupacions dels nostres conciutadans.

Martí Pachamé (@PachameB) és membre de l’agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat