Aquesta setmana ha estat la polèmica pujada de la llum i del gas per l’onada de fred Filomena que rebrem a les nostres llars d’aquí a unes setmanes i, fa pocs mesos, el rebut de l’aigua que, a causa del primer confinament de la pandèmia, havia provocat un augment al preu del subministrament arribant fins als trams més cars de la taula de preus. 

A tots els casos sempre s’ha de buscar com a culpable l’empresa proveïdora dels serveis; és a dir, ENDESA, IBERDROLA, GAS NATURAL o SOREA, però mai les solucions que s’esperen d’una classe política que ha viscut confortablement durant les últimes dècades i que ha anat degradant a la seva preparació professional i experiència, eines fonamentals per a contrarestar els efectes negatius de la crisi actual. 

Durant aquestes setmanes he escoltat mil i una explicacions sobre els motius de la pujada dels subministraments bàsics, però cap solució. Acusacions d’enchufismo (que n’hi ha) de polítics amortitzats del PSC-PSOE com José Blanco o José Montilla als consells d’administració de les citades empreses, o Beatriz Corredor fitxada per Red Eléctrica de España fa escassament una setmana en plena crisi energètica i amb un salari que multiplica per 3 o 4 el seu salari com a Ministra d’Habitatge del gris govern de Zapatero. I així podem sumar expolítics del PP, Convergència i PNB. 

Però on són les solucions? Aplicació temporal de l’IVA reduït (10%) o superreduït (4%) a la factura de l’electricitat i el gas mitjançant un decret, increment de la utilització de l’energia hidroelèctrica (vist la primavera d’aigua que ens espera), eliminació de taxes municipals (com la de clavegueram a Sant Cugat que grava a raó del 12,6% al rebut de l’aigua), la de TMTR de residus que sustenta l’estructura de l’AMB per a salvaguardar la porta giratòria de PSC, Comuns i ERC… No obstant això, la culpa és sempre dels altres.

Aldo Ciprian (@a_ciprian) es Portavoz del Grupo Municipal de Cs en Sant Cugat