La pandèmia de la Covid, a més de l’impacte, importantíssim, sobre la salut i que ens té molt preocupats a tots plegats té una derivada molt important també amb els efectes sobre l’activitat econòmica.
A la nostra ciutat hi ha sectors profundament afectats per les restriccions i també molts ciutadans que han vist com els seus llocs de feina estaven en perill o directament s’han perdut.
Segons les últimes dades actualitzades pel departament de treball de la Generalitat, a la nostra ciutat hi havia prop de 10.000 treballadors afectats per un ERTO. No es disposen de dades més actualitzades perquè el departament de treball no ha actualitzat aquestes dades des del mes de juliol. Hem de suposar que les dades no han millorat si no serien els primers a comunicar-ho, lamentablement sols es fa ús de la transparència quan les dades són a favor.
10.000 treballadors a Sant Cugat són una important xifra molt important de persones, i no creiem que hagi minvat des del juliol, al contrari, molt ens temem que han anat en augment.
Els sectors més afectats eren, i continuen sent, el comerç i la restauració, també sectors com els relacionats amb l’esport, com gimnasos, escoles de dansa, activitats de lleure o l’oci nocturn han quedat seriosament afectats per les restriccions derivades de la pandèmia.
Negocis, la majoria d’ells que eren perfectament viables en condicions normals i que un element extern al seu negoci els hi ha provocat un dany pràcticament irreparable.
Els ajuts que des de la Generalitat o la resta d’administracions, la local, per exemple, s’han repartit, no han estat més que engrunes que no han servit per res. La forma de repartir els ajuts, així com les condicions en les quals es donaven molts d’ells feien que molt pocs hi poguessin realment accedir.
Els autònoms, petites i mitjanes empreses i treballadors de la nostra ciutat han estat clarament els perjudicats per unes mesures sanitàries que han marcat el futur dels seus negocis. Tots ells, han vist, en moltes ocasions, com els seus esforços, a més, no servien per res, han invertit molts diners, estalvis o endeutant-se al banc. S’han esforçat per donar, seguint les indicacions que les administracions han anat donant, la seguretat necessària per poder mantenir l’activitat econòmica. Res de tot això ha servit per res.
Les contradiccions, la falta de previsió, la improvisació en què el Govern i la resta d’administracions han actuat ha tingut un clar afectat i són les petites i mitjanes empreses, els autònoms i els treballadors, en el nostre cas, de Sant Cugat.
Aquest dilluns, el grup municipal de Ciutadans va portar al ple de l’Ajuntament una moció per elaborar un Pla Extraordinari de Rescat social i econòmic per a les famílies, empreses, entitats, sectors culturals i esportius de Sant Cugat, incloent-hi accions com bonificar el pagament de l’IBI a aquelles famílies afectades econòmicament per la pandèmia, també instar la Generalitat de Catalunya a la devolució íntegra del deute que manté amb Sant Cugat, elaborar plans de xoc específics pels sectors més afectats.
El Ple va rebutjar aquesta moció, amb els vots en contra d’ERC-MES, PSC, CUP-PC.
Sembla que per aquests grups amb el que es fa ja n’hi ha prou, fins i tot, el tinent d’alcalde, en Pere Soler del PSC, ha dit que «ningú posa en dubte que aquest ajuntament ha esmerçat tots els esforços per pal·liar la crisi».
Pel que es veu, tots aquests grups polítics en el govern municipal estan instal·lats, a la indiferència, a una còmoda realitat paral·lela de la qual no volen sortir i que no té res a veure amb el dia a dia que pateix la majoria de santcugatencs.
Martí Pachamé (@PachameB) és membre de l’agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat