Aquesta darrera setmana s’han multiplicat per dos a Sant Cugat el nombre de positius confirmats per COVID 19. Per si mateixa, la xifra de 16 casos positius no és una xifra que pugui produir una gran preocupació. Tot i que la xifra no és excessivament preocupant, a hores d’ara, en nombre d’afectats, el que si es constata és una tendència creixent en les darreres setmanes, sobretot des de la setmana de la revetlla de Sant Joan.

La coincidència de l’arribada del bon temps, moltes setmanes confinats i les populars revetlles s’han confirmat com un còctel explosiu per l’extensió de la pandèmia.

El risc mai podrem aconseguir que sigui zero però sí que podem fer tot el que estigui en les nostres mans per impedir la seva propagació.

En aquests moments la millor recepta és, sempre, el sentit comú i el que ens diu aquest rar sentit és que la distància social i l’ús intensiu de les mascaretes és, a hores d’ara, la millor profilaxi que podem fer pel nostre compte.

Una altra cosa és l’acció de les administracions competents, en aquest cas i d’ençà que va decaure l’estat d’alarma el 21 de juny, les competències de la Generalitat han estat completes i, malauradament, la seva actuació ha estat decebedora i poc professional.

Tots els experts estan d’acord que, a més de la col·laboració ciutadana, actuant de forma responsable mantenint la distància social i l’ús de mascareta, era necessari assegurar la traçabilitat dels nous casos que s’anessin produint, ja que era pràcticament segur que es produirien, és un virus amb una altíssima capacitat de propagació i per tant era completament esperable que, amb la relaxació del confinament, els positius tornessin a augmentar. La solució implicava localitzar i confinar al més ràpid possible els nous casos, assegurar la traçabilitat dels nous contagis i això no s’ha fet bé, gens bé.

No sols s’està posant en perill la salut de les persones sinó que també la recuperació econòmica. Les passes enrere que obliga a fer l’augment de nous casos a moltes poblacions perjudica sobretot a les economies més febles, als treballadors i treballadores que veuen que, un altre cop, estem tornant a situacions que pensàvem ja superades. La incompetència i la falta de lideratge del Govern són els principals responsables de la situació actual.

Veient aquesta greu situació, el Grup de Ciutadans al Parlament, entre moltes altres mesures que ha estat proposant durant aquests mesos per tal d’ajudar en tot el que es pugui, per salvar vides i llocs de treball, ha instat aquesta setmana al Govern a crear de forma urgent una línia extraordinària de finançament pels Ajuntaments de les poblacions afectades per les restriccions, que tingui per objecte el suport a la cobertura de les accions que s’han de realitzar per assegurar les mesures sanitàries, les mesures socials derivades de l’atenció social de la població i el manteniment de l’activitat econòmica.

Estem segurs que aquesta crisi la podem superar, però és necessari deixar de pensar en clau partidista i electoralista, i posar tots els esforços en assolir els més amplis consensos en les decisions que afecten el futur dels nostres conciutadans, a la seva salut i al seu benestar. Ciutadans ho té molt clar.

Martí Pachamé (@PachameB) és membre de l’agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat