El dilluns de la setmana passada vaig assistir al Ple municipal de la nostre ciutat i un dels punts del ordre del dia era una moció que qüestionava el paper de les institucions respecte de la conferència que va pronunciar el Sr. Jordi Pujol el passat dia 19 de desembre.

La conferència s’emmarcava dins un cicle organitzat per una entitat local, els Amics de la UNESCO de Valldoreix – Sant Cugat del Vallès i l’Arxiu Nacional de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Hem de recordar que l’Ajuntament es troba en mans del PDECat i que no fa pas massa temps, l’anterior alcaldessa, la Sra. Conesa, va estudiar demandar a CDC, al seu partit i el del ex president, en un intent de allunyar-se al màxim possible de les noticies que els vinculaven amb la corrupció del 3%.

Vàrem assistir al Ple a una cerimònia curiosa, encara que no sorprenent. Semblava que es volgués, d’alguna forma, blanquejar al ex president i “cap d’una organització criminal, perfectament assentada i d’arrelament familiar” segons l’UDEF, per part de partits que han begut de les mans del patriarca del clan Pujol.

És cert que el Ple va reprovar la participació d’en Jordi Pujol en actes públics a la ciutat, però també és cert que no es va dir res sobre las entitats que li varen donar acolliment ni sobre el paper que l’Ajuntament o la Generalitat van tenir com a col·laboradors necessaris del acte en qüestió.

Voldria recordar aquí que l’entitat organitzadora, els Amics de l’UNESCO, té com a objectiu fer conèixer els ideals d’aquesta agència de l’ONU, fomentant iniciatives en els camps de la educació, la ciència, la cultura i la comunicació, i les seves activitat haurien de donar atenció preferent a la promoció dels drets humans, dels drets dels pobles, de la solidaritat internacional i de la pau.

No entraré en el fons de la conferència. Si l’hagués organitzat una entitat qualsevol amb el seus fons, obtinguts dels seus associats a un local privat, evidentment que podria portar a qui volgués a parlar del que vulgui, faltaria més. El tema és que aquesta entitat rep diners públics i, molts o pocs, hauríem de tenir un cert control sobre quin és l’ús final que se’n dona. L’acte va ser dins un espaí públic també, l’Arxiu, aquest de titularitat de la Generalitat i sobre el que se’n fa un ús, com a mínim, anòmal en aquest cas, per molt que sigui la seu de l’entitat organitzadora.

No és de rebut que les administracions públiques, de la nostre ciutat i de Catalunya, donin sopluig a una persona vinculada presumptament amb la corrupció i, reconeguts per ell mateix, possibles delictes contra la hisenda pública. No estaria de més que, el nostre ajuntament, per no caure a la “culpa in vigilando”, fes un esforç per donar un ús més acurat dels diners i les instal·lacions de tots.