foto aldoLa setmana passada vaig tenir l’ocasió d’assistir a la presentació de la memòria de Càritas Sant Cugat corresponent a l’exercici del 2015 a la Casa Abacial de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià

El meu màxim respecte i admiració per totes les associacions voluntàries que, desinteressadament, milloren la vida de les persones i especialment d’aquells veïns que, per una raó o una altra, la crisi els ha deixat en situacions personals i familiars complicades.

Segons les dades de Càritas, en el 2015 es van atendre a un total de 633 famílies en greu situació d’exclusió social així com un total de 2.225 persones van ser usuaris de l’ajuda alimentària de l’associació. Persones, veïns de la nostra ciutat dels quals un 43% d’espanyols i comunitaris, un 46% de ciutadans amb permís de treball i un 11% en situació irregular. Sense distincions.

És curiós que, mentre els freds nombres destaquen a Sant Cugat com la ciutat més rica de Catalunya, milers de persones del nostre municipi s’acullen, dia rere de dia, a la protecció dels serveis socials i associacions caritatives de la nostra ciutat. És obvi, per tant, que una de les prioritats de nosaltres, els polítics, sigui preocupar-nos d’aquesta gent amb iniciatives que des del consistori o amb la simple coordinació d’activitats, aportin un gra de sorra per millorar la situació actual.

Una de les dades que més em van impactar de la presentació de Càritas va ser que pràcticament el 60% de les persones ateses pels serveis eren menors de 29 anys, és a dir, joves que la crisi i l’atur juvenil ha copejat amb especial cruesa marcant-los per sempre i abocant-los cap a un complicat futur.

La millor manera d’ajudar-los a sortir d’aquesta situació és, sens dubte, una formació que els permeti trobar millors ofertes al mercat laboral i els faci independents dels serveis socials i d’activitats de baixa remuneració i curta durada.
És aquí on iniciatives com la que presentem C’s en el proper ple sobre la gratuïtat dels llibres de text en primària i secundària (solucions ja adoptades en altres municipis d’Espanya i d’Europa) cobren sentit: l’educació dels joves és un dels pilars fonamentals per al desenvolupament dels països i, segons la nostra Constitució, un dret que l’administració pública ha de garantir.

En aquest cas la pilota està del nostre costat, ja que l’ajuntament és i serà sempre l’administració més propera al ciutadà; deixem de fer política d’aparador i comencem a treballar per als nostres veïns. Ells ens paguen.

 

Aldo Ciprian (@a_ciprian) és Portaveu del Grup Municipal de C’s a Sant Cugat

1437342826_Twitter 1437342857_facebook_circle_color Youtube_logo Instagram_Icon_Large