andyQuan t’assembles a països com Nigèria o Kenia pots estar-hi molt orgullós, si la causa és per assimilació amb la seva esplèndida fauna o els seus paisatges de la sabana, o pots estar-hi menys si són els termes econòmics els motius d’aquesta afinitat.

Malauradament, Catalunya no té els paisatges de l’Àfrica Central sinó que recentment el seu deute ha sigut qualificat per les tres agències de qualificació més importants del món, Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch exactament com el mateix que tenen països com Kenia o Nigeria és a dir com a BB, el denominat “bo escombraria” .

Però això no és un fet només de sigles sense conseqüències sinó que ha comportat a què recentment en l’enorme llista actualitzada de bons de tota Europa on reflecteix les comunitats que el Banc Central Europeu està disposat a comprar-hi bons, l’única comunitat autònoma espanyola sense dret a col·locar el seu deute a l’esmentat organisme ha estat Catalunya.
La raó és que els bons de la generalitat no reuneixen els requisits mínims de qualificació de solvència perquè puguin ser adquirits, ja que les regles del BCE li impedeixen invertir en bons que tinguin una qualificació generalitzada de bo escombraria.

Digne d’esment és el fet que la institució europea hagi sigut flexible en incorporar a les seves compres a comunitats com la valenciana o l’andalusa, que també estaven suspeses parcialment per alguna de les agències, però no a Catalunya perquè el seu suspens és unànime per les tres agències abans esmentades.

L’agència Fitch era l’única que mantenia una qualificació de BBB per Catalunya, el que significava un aprovat just, però per sobre del temut bo escombraria, no obstant això el passat 11 de novembre va anunciar que la rebaixava a BB. L’agència va explicar que la seva decisió va venir motivada per la resolució que va aprovar el passat 9 de novembre el parlament per iniciar formalment el procés d’independència.
Arribats aquí m’agradaria reflexionar fins al punt que comprenguéssim què ens ha aportat a cadascun de nosaltres el ja conegut procés, o més ben dit, tot el que estem perdent durant el camí.

Si de veritat creiem que Catalunya, orgullós motor d’Espanya durant molt de temps, i una de les regions amb més potència del sud d’Europa, mereix una qualificació com aquesta i si realment ens mereixem, entre altres coses, a un conseller d’economia que s’atreveix a dir que paralitzarà l’economia Catalana una setmana per tal de fer mal a l’Estat.

És realment això el que volem per la nostra terra? O per contra val més aixecar-se i donar un cop a la taula per dir prou? Per dir que les seves utopies tenen conseqüències directes per tots nosaltres i que no estem disposats a acceptar-ho. Per dir també que vam ser i tornarem a ser una de les regions econòmiques més potents del sud d’Europa i per dir finalment que jugar amb els sentiments de tots nosaltres només causa frustració i decadència econòmica. La decisió la tenim tots nosaltres. Fem que tornem a estar orgullosos d’haver nascut a una terra com Catalunya.

Fem que el quan sigui ara.

 

Comunicació C’s Sant Cugat

sant.cugat@ciudadanos-cs.org

 

1437342826_Twitter 1437342857_facebook_circle_color Youtube_logo Instagram_Icon_Large