Entrevista de José María Espejo – candidato número 3 al Parlament de Cataluña y miembro de C’s Sant Cugat – publicada el 24 de Septiembre en el Tot Sant Cugat.

Què està en joc el 27S?

Tot i que no són unes eleccions plebiscitàries com alguns ens volen vendre, sí que són els comicis més transcendentals des que hem recuperat la democràcia. Hi ha els que volen trencar amb Espanya i Europa i els que volem fer un govern per tots i centrar l’acció de govern en els problemes reals dels ciutadans. Per això tenim un programa centrat en quatre eixos.

Quins són?

Una Catalunya per a les persones, sense bàndols, terra d’oportunitats i on tothom pugui pensar com vulgui.

Com us agradaria que Catalunya encaixés dins Espanya?

Més enllà de l’encaix, el que hem de saber primer és quina Espanya fem. Ciutadans és una projecte espanyol i no volem cap privilegi per Catalunya. Volem que tothom sigui igual a tot el territori espanyol. No volem una reforma del sistema de finançament només perquè els catalans se sentin bé. Volem una reforma en l’àmbit espanyol amb un sistema més solidari i més just.

Bascos, catalans, madrilenys, andalusos… cap diferència!

Volem un sistema on estigui garantit un mínim de serveis públics a totes les comunitats autònomes. Sí que hi hauria autonomia fiscal i competències, però dins un sistema comú on es prioritzi un model d’igualtat de tots els espanyols i de solidaritat entre tots ells. Catalunya ha passat uns anys dolents, però no és culpa d’Espanya, sinó de la crisi, i no hi ha un millor antídot contra el separatisme que una Espanya que funcioni.

Deixem els diners i anem a la campanya. Per què no existeix un Junts pel No?

Perquè volem una Catalunya sense bàndols i això no va de sí o no. Separar-se d’Espanya no és per si sol un projecte polític com tampoc ho és quedar-se dins Espanya sense més. Nosaltres tenim un programa complet, no monotemàtic, per governar Catalunya. Tenim coses en comú amb el PP i el PSC perquè estem en contra de la independència, però això no ens constitueix en un front comú. El dia 28 veurem què tenim en comú per si hem de fer un govern alternatiu.

Governarien amb un tripartit no independentista?

És que no es tracta de fer un govern perquè no som independentistes. També volem un govern alternatiu a la corrupció i a com s’han fet les coses fins ara.

I si hi ha majoria absoluta independentista, com ho pairà Ciutadans?

El més democràtic que hi ha en una democràcia és el compliment de la llei. Sense això no hi ha democràcia. Si neix un estat desobeint les lleis, ja no és un estat democràtic.

Entenc, però què faria Ciutadans?

Nosaltres sortim a guanyar però si hi hagués aquest escenari hauríem de veure què fan els guanyadors. El que intentaríem és tirar endavant les nostres propostes i demanar que es compleixi la llei.

I què fem amb la gent que vol independència si són una gran majoria?

El millor antídot contra el separatisme és una Espanya que funcioni. En tres mesos podrem contribuir a una canvi a Espanya i fer que a qualsevol persona allà on sigui se senti bé a Espanya. Això frenarà el separatisme que han promogut alguns utilitzant la mentida i amagant ara el seu candidat.

Veig que tenen la vista posada al Congrés i al Senat? A qui farien abans president, Mariano Rajoy o Pedro Sánchez?

Hem pactat investidures (no governabilitat) amb forces diferents a Madrid o Andalusia i sempre hem prioritzat la lluita contra la corrupció i la democratització dels partits, la regeneració democràtica i la baixada d’impostos per a les classes mitjanes. El que està clar és que ciutadans serà el partit que els podrà fer seure a uns o altres a la taula i fer-los anar en aquesta direcció. Si volem arreglar Espanya, hem de seure tots i parlar tots. Ens separen moltes coses de Podemos, PP i PSOE però en parlarem sense perdre de vista que com a les eleccions catalanes sortim a guanyar el partit.

Vetarien noms com han fet a Andalusia i Madrid?

La línia vermella és la imputació per corrupció. Això segur que ho repetirem. No acceptarem que hi hagi imputats asseguts en escons al Congrés o al Senat.

Ciutadans pot ser la segona força més votada. Quin seria el seu paper en aquest escenari?

És evident que volem governar. Si som caps de l’oposició el que farem és intentar que el nostre programa s’apliqui en l’acció de govern. Ja que és probable que Junts pel Sí no arribi a la majoria absoluta, serà més fàcil obligar el nou govern a fer accions que nosaltres defensem.

I si tenen prou poder a Espanya, veurien bé un referèndum pactat?

És un escenari que aprofundiria en la divisió. Evidentment si es fes segons la legalitat i la constitució, no hi tindria res a dir i l’hauria de respectar, però no crec que sigui la solució. Insisteixo: la solució és una Espanya que funcioni.