foto carlos morato con nombreA Sant Cugat no tenim rius dels què parlar ni mars en els que nedar. Ara bé, de l’aigua que hauríem de parlar és la que consumim cada dia i el cost que ens suposa.

Els santcugatencs consumim una quantitat d’aigua que és valorada en 1,239 euros diaris de mitjana. Això vol dir que si ho multipliquem pels 365 dies que té l’any i suposant que un santcugatenc no marxés fora de la nostra ciutat, el cost que tindria aquesta persona sobre l’aigua seria de 452,235 euros anuals. Ara bé, dit així no ens suposa cap problema d’entrada, però si comencem a investigar una miqueta observem que el valor de l’aigua és molt diferent al que realment paguem.

 

 

Com he dit, diàriament paguem 1,239 euros dels quals només un 20% és el valor real de l’aigua (0.258 €/dia). Què vol dir això? Doncs que l’altre 80% no és res més que tributs.

Pagar, pagar i més pagar. És a dir, d’un bé essencial com és l’aigua, el nostre ajuntament amb 2 tributs i l’Àrea Metropolitana amb un, imposen una càrrega que multiplica per quasi 5 el cost de l’aigua que consumim. A la factura de l’aigua s’inclou el cànon de l’aigua, la taxa de clavegueram i una altra taxa més que és correspon al tractament de residus de l’Àrea Metropolitana.

Quina conclusió podem treure d’aquests gravàmens? Doncs que l’Administració Pública de la nostra ciutat ens espolia a base de tributs per tal de poder prestar un servei essencial, vital, necessari, com és l’aigua potable. D’aquesta aigua és la que els nostres veïns haurien de parlar i espero que, després d’assabentar-se d’aquestes dades, vulguin exigir a l’Ajuntament una altra manera de garantir-nos aquest servei.

Ciutadans portava al programa electoral d’aquestes últimes eleccions municipals la rebaixa dràstica dels tributs imposats a l’aigua. Tant és així que al darrer ple municipal va votar a favor de revisar el contracte amb l’empresa responsable, Sorea, que acaba l’any 2017.

Carlos Morato (@CarlosMRoig) és coordinador de Joves de l’Agrupació de Sant Cugat

Aquest article va ser publicat el passat al Cugat.cat el passat 29 de Juliol

Si tu tambié vols opinar, ens pots enviar el teu article a sant.cugat@ciudadanos-cs.org