Però també ho són l’esport o la música; salut física i mental per a tota la població. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, menys d’un 0,5% dels contagis per la COVID19 s’han produït a centres de dansa i un 0,28% ho han fet a gimnasos o centres esportius.
Avui dia (a l’espera de les noves instruccions de la consellera de Salut, Alba Vergés i de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa – d’ERC i JxCat respectivament) hi ha centres que encara estan tancats i les competicions esportives no professionals, segueixen parades.
Centres de dansa, aules de música, i clubs esportius que, tot i haver pres les mesures de protecció i higiene (com així també va fer la restauració) han tancat durant més de 15 dies. Mentre, el transport públic abarrotat cada dia i amb poques mesures de seguretat.
Aquestes escoles, aules, gimnasos, clubs esportius deixaran de facturar aquest any més del 50% dels seus ingressos i, probablement, hauran de tancar o no tornin a recuperar els socis, jugadores o joves músics que han deixat de pagar les seves quotes. És el que passa a la vida real senyors del Govern.
Està comprovat que la pràctica d’aquestes activitats és un antidepressiu natural, beneficia la capacitat pulmonar (element bàsic per a combatre el virus) i beneficia les defenses de l’organisme entre d’altres: “mens sana in corpore sano”. Sense medicines, antidepressius o pal·liatius per a una població com l’adolescent que està patint especialment el tancament durant aquesta quarantena.
És necessari saber adaptar la crisi sanitària als conflictes socials i comprendre que sense interacció social, sense música i sense l’expressió física dels nostres sentiments, la sortida de la pandèmia serà molt més difícil.
Aldo Ciprian (@a_ciprian) es Portavoz del Grupo Municipal de Cs en Sant Cugat