foto sergio colorEl mandat municipal que vàrem començar al maig d’aquest any i que finalitzarà en 2019 no vindrà marcat per una gran capacitat inversora per part del nostre municipi. Enrere van quedar els anys de grans infraestructures o equipaments, així que el que tenim immediatament per davant serà un degoteig continu de sentències judicials que ens obligaran, sí o sí, a dedicar una ingent quantitat dels recursos a sufragar les despeses de les expropiacions forçoses relacionades amb les zones verdes, i que guarden relació amb la llei del sòl de 1976 i les seves conseqüències. Dura lex, sed lex.

Davant aquest panorama, és imprescindible que l’equip de govern actuï de forma responsable i que fili molt prim en matèria pressupostària, escoltant les necessitats reals dels ciutadans i deixant de banda aquells projectes faraònics que l’única cosa que farien seria hipotecar, encara més si cap, les arques municipals. Sentit comú.

En aquest sentit, mai millor dit, el grup municipal de Ciutadans mantindrà una actitud constructiva. Com a exemple d’això dir que la nostra proposta estrella per 2016 és que es realitzi un Pla de millora de voreres, doncs trobem que són varis els districtes que sofreixen el creixement nociu de les arrels d’arbres inadequats que han danyat el paviment. Serveixin com a exemple algunes zones del barri de Sant Francesc o de Mirasol. Al barri de Sant Francesc demanem, també, que es facin actuacions de millora del clavegueram en zones específiques. Podem i hem de fer-ho.

Considerem oportú també que el pressupost de l’ any vinent contingui partides no contemplades en els primers esborranys amb què ha treballat l’equip de la Sra. Conesa: en aquesta línia proposem, per exemple, que es destinin majors recursos a un millor aprofitament de les biblioteques municipals, augmentant els horaris en què presten servei. O un increment d’ un 50% en la dotació que rep Càritas.

Com a contraexemple podríem citar, si algú va acudir a l’últim Ple Municipal celebrat al novembre ho recordarà, la resurrecció d’un nou complex esportiu a Mirasol. Complex que no va arribar a realitzar-se fa uns anys per part de la famosa UTE Pai-illa, que en canvi sí va realitzar el corresponent pagament del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya. Desafortunada idea, de nou de CDC de reobrir el projecte faraònic, i que esperem que els veïns de Mirasol puguin reconduir a través dels el seu corresponent Consell de Barri.

És de rebut que plantegem també retallades pressupostàries en aquelles partides que considerem sobredimensionades. Exemples d’això són les despeses en comunicació, protocol o remuneració de càrrecs de confiança, per citar les més importants. També en aquest capítol hem proposat una rebaixa molt substancial en la externalització de serveis jurídics per part de l’ajuntament. Certament a més de ser veritablement cars no sembla que hagin aportat èxits judicials. Més aviat el contrari.

Alhora considerem que una gran quantitat de partides no haurien de ser incrementades en el 2016 i que haurien de mantenir la mateixa quantia de 2015. Per no estendre’m massa i no avorrir-los els nomenaré solament una: la que té a veure amb la despesa a la Festa Major.

Per finalitzar, comentar que la nostra aposta per a aquest proper any era haver rebaixat l’IBI un 4% en comptes d’un 2,16%. La millor política per crear ocupació és deixar de gravar als ciutadans i que siguin aquests els que tinguin els diners en la butxaca per estalviar, invertir o consumir.

 

Sergio Blázquez (@SergioBlazquezA), és regidor de Ciutadans a Sant Cugat i coordinador de l’agrupació

Twitter: @Cs_SantCugat

Facebook: Ciutadans Sant Cugat

E-mail: sant.cugat@ciudadanos-cs.org